Kom och klättra när som helst

Rutter och möjligheter finns för klättrare på alla nivåer. Testa klättring på boulderväggar eller självsäkrande repväggar och förbättra din klättring via kurser eller drop-in timmar. På grundkursen lär du dig att säkra andra så att du kan börja topprepsklättra med kompisarna. Se också våra populära klätterkliniker som hållas varje veckan!

Klättring i självsäkrande autobelay

I självsäkrande autobelay är det lätt att testa repklättring också ensam, för autobelayanordningen sköter säkrandet och firar ner dig mjukt. TRUBLUE-autobelay hör till marknadens mest tillförlitliga och populära självsäkrande anordningar och dem kan man använda alltid när kundbetjäningen är öppen.

Topprepsklättring

Vid topprepsklättring löper repet upp och genom ett ankare som finns högst upp på klätterväggen ner till säkraren, som kan hejda ett fall om klättraren tappar greppet. För att få säkra måste man alltid gå en grundkurs eller göra ett säkringstest som personalen övervakar. Om du för första gången kommer och klättrar är det superlätt att komma i gång i en autobelay eller om du har en kompis som kan säkra dig.

Ledklättring

Ledklättring är följande naturliga steg när du kan topprepsklättra och säkra. I ledklättring finns inget rep färdigt på väggen utan klättraren tar repet med sig och fäster det längs rutten i färdiga säkringspunkter, s.k. expresslingor eller kortslingor. Om klättraren faller, är längden på fallet beroende på när klättraren senast fäst repet på väggen. För att ledklättra eller säkra en ledklättrare på Wasa Ups väggar krävs att du går ledklättringskurs eller utför ett ledsäkringstest.

Bouldering

Av klätterdisciplinerna är bouldering kanske lättast att börja med eftersom väggarna är låga och inget rep behövs , endast klätterskor! Bouldering kan man lätt utöva ensam – åtminstone inomhus. Boulderväggarna är 4-5 m höga; och man bör alltid klättra ner, för skaderisken med att hoppa ner är stor, såväl för dina egna leder som för klättrare under dig. Om du ändå tappar greppet och faller så finns en tjock madrass som dämpar fallet.

Klätterkurser och timmar

På kurserna och timmarna finns begränsat antal platser, så du bokar väl din plats i bokningskalendern. Bekanta dig med urvalet här:

Bekanta dig också med High Sports verksamhet

Har du hört att det i Vasatrakten finns ett av Nordeuropas bästa klätterområden?

Många har hittat sin passion i denna mångsidiga idrottsgren, och klättrarna kan dra iväg på en veckas isklättringsresa i norr, eller till söderns sol för klippklättring! High Sport rf är Vasaregionens egna ideella klätterförening. Föreningens målsättning är att stärka klätterhobbyns position i regionen på alla klättringens delområden från väggklättring till klipp- och isklättring samt upprätthålla och aktivera en levande klättringskultur. Dessutom strävar föreningen till att göra områdets enorma boulderpotential känd i både nationella och internationella klätterkretsar.

Som medlem i High Sport får du tilläggsförmåner på Wasa Ups tjänster.

Vanliga frågor

Blev någonting ännu oklart? Om du inte hittade svar på din fråga här kan du se ifall svaret finns vid ofta frågade frågor sektionen. Dessutom är du välkommen att kontakta oss per e-post!

Är det tryggt och säkert?

Klättring är statistiskt sett tryggare än stavgång, brukar vår gamla lärare säga – och det stämmer. Utrustningen kollas, servas och byts vid behov/ regelbundet. Repen och ankaren håller minst för vikten motsvarande en flodhäst.

Vad behöver jag för utrustning?

Det enda du behöver är stretchande kläder för klättring. Klätterskor, sele och annan behövlig utrustning kan du hyra av oss.

Kan jag komma ensam och klättra?

Topprsklättring med självsäkrande autobelay och bouldering är grenar du kan utöva ensam. Fråga mera av oss så hjälper vi dig att komma igång.

Kan vi komma och klättra som grupp?

Klättring är teamarbete när det är som bäst! För grupper har vi olika paket som vi kan skräddarsy åt er, och en skolad instruktör ser till att alla får en glad och positiv erfarenhet.