Artikeln har gjorts som ett kommersiellt samarbete Pointti, I-mediat (på finska): https://pointti.fi/teema/wasa-up-tiivistaa-ryhmia-jannittavilla-haasteillaan/
Text: Hanna Hattar
Bilder: Jenna Koivisto

Hösten är en bråd tid på företagssidan. Bokningar av olika grupper fyller kalendern i tät takt. Program skräddarsydda för en arbetsenhet är efterfrågade, för stärkande av arbetshälsan hör till programmet höst eller vår för nästan alla företag. Mot slutet av året ökar även efterfrågan på julfester. På Wasa Up erbjuds de ett annorlunda unikt program.

Article image

– Mera jobb på distans stärker behovet av att ses ansikte mot ansikte. Människorna på arbetsenheterna kan ha spridits ut över ett stort område. Det finns efterfrågan på platser, där man kan ”teama” ihop sig, vet Maria Sumuvuori, marknadsföringsansvarig på Wasa Up.

För det här erbjuder Wasa Up en utmärkt grej. Klättercentrets mest populära programpaket för grupper är en team building-bana. Det är fråga om uppgifter, som arbetsenhetens medlemmar löser tillsammans genom att gnugga geniknölarna och hitta på olika tillvägagångssätt. Medlemmarna i gruppen har egna olika styrkor när det gäller att hitta lösningar på problemen.

Kaksi ryhmän jäsentä suorittavat tehtäväradan tehtävää köysiseinässä ja tangossa roikkuen Wasa Up kiipeilysalissa

– Gruppen sätter sig själv på spel på ett roligt sätt genom att fundera, testa och skratta. Att få lyckas tillsammans, beskriver Johannes Sumuvuori, vd på Wasa Up, det som.

Modeller från Amazing Race och escapespel

Uppgifter till banan är Johannes´ och Andreas Närväs handstil, Andreas är delägare i företaget. Influenser till banans utformning har de fått från brittiska TV:ns ”Taskmaster” och amerikanska realityTVserien The Amazing Race. Också från spelvärlden och från escapespel har de plockat ideer och element till banan.

Fast klättercentret i sig erbjuder förutsättningar för fysisk träning, så erbjuds gruppen en bana bestående av mångsidiga problem att lösa, vilket höjer gruppandan.

Wasa Up on antanut tehtävän ryhmälle, johon kaksi ryhmän jäsentä miettii ratkaisua ja katsovat ylöspäin kiipeilyseinän vieressä

– Det fysiska utförandet är inte det viktigaste här. För att klara banan behövs lyhördhet, kommunikation, att stöda lagkompisarna och förmåga till kreativa lösningar, dvs grundfärdigheter som behövs såväl hemma som i arbetslivet, framför Johannes.

Wasa Up erbjuder skräddarsydda lösningar

Programpaket riktade till företag har hört till Wasa Ups utbud ända sedan företaget inledde verksamheten hösten 2019. Team building-progammet kom med I utbudet under corona-våren 2020. Versioner av programmet har uppdaterats med jämna mellanrum. Nästa uppdatering av utbudet på stationer utlovas till nästa vår.

– För alla slags arbetsplatsgrupper hittas alternativ till stationer och annat program. Utöver banan, är pröva på-paket populära produkter för företag. Dessa innehåller 1-3 grenar att testa, t.ex. klättring, yoga och hinderbaneträning, berättar Johannes.

Kolmen hengen ryhmä pohtii Wasa Up tehtäväradalla saatua rastia

Utrymme och servering också för större grupper I Wasa Ups utrymmen ryms 60 personer på en gång, men spridning möjliggör program också för större grupper. Minsta grupp som krävs är ett tre personers team.

Servering, som litet småtugg, lunch eller julglögg kan ordnas på plats med hjälp av klättercentrets samarbetspartners.