Artikeln har gjorts som ett kommersiellt samarbete Pointti, I-mediat (på finska): https://pointti.fi/teema/kiipeily/
Text: Hanna Hattar
Bilder: Jenna Koivisto

”Vad ska vi göra idag?”. Låter det bekant? Sommarlovet har börjat och i skolbarnsfamiljerna skulle behövas ett stort utbud på saker att göra. Om vädret dessutom råkar vara regnigt, så är bristen på meningsfull sysselsättning ännu mera skriande. Wasa Up klättercentrum i Vasa erbjuder sysselsättning, som utmanar på ett lagom sätt, erbjuder tak över huvudet och inspirerar till att röra på sig, kanske också de vuxna i familjen.

Inomhushallen i Wasa Up:s klättercentrum i Vasa erbjuder möjligheter till klättring och hinderbaneträning eller OCR ja (obstacle course racing). I hallen finns också konditionssal, en sal för gruppträningstimmar, soffgrupper och möjlighet att njuta av en kopp kaffe.

– Det är lätt att komma till oss med hela familjen. Klättring kan man komma och pröva på utan tidsbokning och utrustning. Tidigare erfarenhet behövs inte. Alltid när vår kundbetjäning har öppet, så visar vi hur man kommer igång och all behövlig utrustning kan man hyra hos oss, berättar Wasa Up:s verkställande direktör Johannes Sumuvuori.

Ett utbud av mångsidiga banor

I centret finns många olika slags banor för klättring, i vilka svårighetsgaden varierar. En nybörjare han testa bouldering, där klättringen sker ovanför madrasser på låg höjd utan säkringsredskap, eller väggklättring där säkring sker automatiskt med hjälp av en apparat. För den som blir biten erbjuds också toppreps- och led-klättring, som är möjligt att utöva efter genomgångna kurser.

– Många tror ännu att det är fråga om en extremsport, där man behöver mycket händer för att dra sig själv uppåt. Det här stämmer inte. Klättring är en mångsidig motionsform, som utvecklar styrkan i mellangärdet. Grejen med modern inomhusklättring är just den, att tröskeln för att börja är verkligen låg. Jag brukar säga, att om du kan klättra uppför en stege, så lyckas du också i klättring, berättar Johannes.

Vasas eget inneklättercentrum

Wasa Up inledde sin verksamhet i sina nuvarande utrymmen på Strandgatan 2 i Vasa på hösten 2019. Företaget som de sju delägarna driver, var för grundarna en långvarig dröm, som gick i uppfyllelse när ideerna slogs ihop.

– Vasa var den enda av Finlands större städer, som saknade inneklättercentrum. Vi ville grunda ett ställe, som påminner om europeiska klättercentra, en plats som har en trevlig inramning och trevlig sysselsättning för hela familjen.

Förutom klättring och OCR så erbjuder centret också gruppmotionsstimmar, såsom yoga, kroppsvård eller mobility samt olika tekniktimmar för klättring. Timmarna är gratis för Wasa Up:s medlemmar.

– Medlemskap är ett bra alternativ, om man fastnar för klättringen. Medlemmarna får egen nyckel till klätterhallen och kan komma och träna också utanför öppettiderna, tipsar Maria Sumuvuori, som är marknadsföringsansvarig.