Ilkan yritysmyynnin johtotiimi kävi viettämässä Wasa Upilla tiimipäivää kiipeilyn merkeissä. Kyseessä oli 1,5 tunnin mittainen kiipeilykokeilu (Trust the team -tiiminrakennuspaketti), jonka aikana osallistujat pääsivät pareittain kokeilemaan niin kiipeilemistä kuin varmistamista – kukin omalla tasollaan ja omien toiveidensa mukaisesti. Kukaan ei ollut harrastanut kiipeilyä aiemmin, mutta seinä vei lopulta kaikilta ajatukset mennessään.

Ilkan myyntijohtaja Timo Ranta piti tiimiään jännityksessä viimeiseen saakka. Kun päivän viimeinen palaveri alkoi, ei kukaan tiimistä vielä tiennyt, minne mentäisiin. Uumoiluja tosin oli – yksi uumoilijoista oli myyntipäällikkö Marja Rajamäki, joka oli varusteohjeista päätellyt, mikä olisi päivän kohde.

”Kun Wasa Up paljastettiin, niin joukossa oli kävi sellainen odottava ja jännittynyt kuhina. Useampikin, minä mukaan lukien, sanoi, että en kiipeä. Mulla itselläni on lievä korkean paikan kammo, mutta odotin mielenkiinnolla, mitä me Wasa Upilla tehtäisiin.”

Ohjaajan varmuus ja rauhallisuus vakuutti ja innosti

Kun 8-henkinen ryhmä saapui paikalle, kokenut kiipeilijä ja kiipeily- ja ryhmäpakettien vetäjä sekä sertifioitu kiipeily- ja köysitoimintaohjaaja (KO ja KTO) Johannes Sumuvuori toivotti heidät tervetulleiksi. Hän tiedusteli ensimmäisenä osallistujien kokemukset niin lajista kuin paikasta, ja kertoi sitten päivän sisällöstä ja Wasa Upin palvelukokonaisuudesta. Ohjaajan varmuudella olikin suuri merkitys koko tiimin fiiliksille.

”Opastus oli tosi rauhallinen ja antoi varmuutta siitä, että kaikki pystyvät kokeilemaan kiipeilemistä. Meille kerrottiin, että meitä ohjeistetaan koko ajan ja hän näyttää aina kaikki jutut ensin. Hän myös kertoi, miten monenlaisia tyyppejä Wasa Upilla käy kiipeilemässä. Itse kiipeilyssä ohjaaja oli todella tarkka ja seurasi koko ajan vieressä. Hän puuttui välittömästi, jos jokin ei ollut aivan kuten piti. Tuli sellainen olo, että jos jossain kokeilen kiipeilemistä, niin tämä on hyvä paikka siihen”, muistelee Marja ensitapaamistaan ohjaajan kanssa.

Korkean paikan kammo hellitti kerta kerralta enemmän

Itsekin lievästä korkean paikan kammosta kärsivä Marja kertoo, että seinällä pelot unohtuivat. Jokaisella nousulla uskalsi mennä aina hieman korkeammalle, ja toiminta oli suunniteltu niin tarkasti ja varmasti, että olo oli koko ajan turvallinen. Korkeammilla seinillä hän ei kiivennyt aivan ylös asti, mutta haluaisi kokeilla uudestaan, onnistuisko tässä nyt.

”Jokaisella kerralla seinällä menin aina vähän pidemmälle. Pitäisikin tulla kokeilemaan uudelleen kaverin ja lasten kanssa, että pääsisikö taas korkeammalle. Seinällä kyllä arki unohtui aivan täysin, kun keskityin niin paljon siihen, minne siirrän kättä ja jalkaa seuraavaksi ja mistä reitti kulkee. Siinä ei ehdi ajatella mitään muuta kuin kiipeilemistä.”

Täydellinen setti tiiminrakennukseen ja ryhmäytymiseen

Setti sisälsi niin köysikiipeilyä korkeammilla seinillä kuin boulderointia matalammilla seinillä. Ryhmässä oli kaksi osallistujaa, jotka eivät voineet kiivetä fyysisten rajoitteiden vuoksi. Marjan kertoo, että tämä ei kuitenkaan rajoittanut heidän osallistumistaan, sillä vaikka he eivät voineet kiivetä, he pystyivät varmistamaan. Jokainen pysty siis osallistumaan omalla tasollaan.

”Se tuossa oli parasta, että kaikki pystyivät osallistumaan. Fyysisissä lajeissa käy aina niin, että on aina joku, jolla on haasteita eikä halua osallistua. Tässä kaikki pääsivät mukaan. Ja siinä kiipeilyssä olivat ihan yhtä täysillä mukana itse kiipeiijä kuin varmistajakin, koska se fiilis tarttui niin vahvasti. Ja jos joku ei pystynyt pukemaan valjaita päälleen, niin hänelläkin oli sitten tärkeä rooli toisena varmistajana ja köyden kerääjänä. Ohjaaja seurasi koko ajan tarkasti vieressä tekemistä. Oli todella varma olo, ja kaikki olivat aivan fiiliksissä toistensa onnistumisista.”

Kiipeilyreiteltä jokainen löysi oman tasonsa helposti, ja etenkin matalammilla seinillä boulderointialueella otteet ja reitit veivät mennessään. Päivän jälkeen koko tiimi oli yhtä puheensorinaa, kun kaikki keskustelivat yhteen ääneen siitä, miten jokainen koki seinälle nousemisen ja varmistamisen sekä millaisia fiiliksiä kiipeilykokeilu herätti.